Historie

Modelbouw vereniging Replica.   (ontstaan van de club)

historie 1Ene Henk Kamp woonachtig in Werkendam, zelf fanatiek vrachtautoverzamelaar,  plaatste een oproep in het Nieuwsblad, of er nog meer modelbouwers in Werkendam en omstreken waren om zich zo was de opzet, te verenigen.

Aldus krantenknipsels, door mij zorgvuldig bewaard,zijn er toen 12 meldingen van modelbouwers binnen gekomen, te weten:

  • 7 bouwers op het gebied van scheepsmodelbouw
  • 3 bouwers op het gebied van vrachtauto’s,
  • 2 bouwers op het gebied van gebouwen, molen’s.

Na het ontstaan van de club, was de eerste tentoonstelling in de nutszaal op 29 mei 1976.  ’s Nachts sliepen we bij de boten in de nutszaal.

Daarna kwam de Giessense jaarrmarkt op 10 en 11 sept 1976.

historie 2

Daarvoor waren wij met een man of 5 iedere zaterdag bij goed weer te vinden in de dokvijver, het parcourvaren was bij ons toen onbekend.

Op 21 mei 1977 de tweede tentoonstelling in de school op de burcht met een bassin van 20 x 5 meter, en met inmiddels 18 leden.

Voor zover ik na kan gaan, is Replica, ontstaan tussen de eerste en de tweede tentoonstelling, want in het eerste artikel uit de krant, betreffende de tentoonstelling in de nutszaal, staat “de modelbouwdeelnemers”. Terwijl er een jaar later staat ” de inmiddels ontstane modelbouwclub “Replica”.

De derde tentoonstelling op 6 mei 1978, in het dorpshuis aan de burcht, met inmiddels 30 leden.

Zie hier een kleine opsomming van verschillende evenementen, daar tussen zaten nog verschillende uitstappen naar Zaltbommel, Goudriaan, Dordrecht, Gorinchem en in het zwembad Werkina.

historie 3

Door: Bas Paans